За пържените картофи

Няколко любопитни факта за пържените картофки

 

Няколко любопитни факта за пържените картофки

 

Любими на малки и големи, пържените картофки са една от най-консумираната храна в света.

Годишно хората от цял свят консумират близо 2 млн. тона от тях.

Въпреки че пържени картофи се консумират по целия свят, всяка култура има своя предпочитана подправка, която добавя към тях.

Американците ги потапят в кетчуп, британците ги предпочитат на чипс със сол и оцет, майонезата е популярен кулинарен съпровод на картофките в Белгия, а във Виетнам те се поднасят с масло и захар.

Без значение къде живеете, и вие най-вероятно обичате картофки. Но знаете ли кой ги е измислил?

Сигурно сте чували да наричат пържените картофки „френски“ – френч фрайд? Само чебелгийците твърдят, че те първи в света са пържили тънки картофени лентички, което пък предизвиква постоянни спорове с французите,защото те претендират за „бащинството“.

Французите определено са известни със своите експерименти в кухнята и не малко неща са тръгнали от тях. Но легендата, която разказват белгийците в своя защита, гласи, че става въпрос за недоразумение.

Когато американски и английски войници идват на територията на днешна Белгия по време на Първата световна война и за пръв път опитват местните пържени картофки, те започват да ги наричат „френски“, защото местните, които им ги приготвят, говорят френски. 

Според друга версия на староанглийски глаголът „french“ означава „режа на парчета„, т.е. думата трябва да описва начина, по който са нарязани картофките – на пръчици, а не на шайби. А белгийският историк Жо Жерард дори твърди, че пържените картофки на пръчици се правят в крайречните градове като Намюр още в средата на 17 в. Там местните хора по принцип ловят риба и я пържат, но когато реката замръзне, заместват рибата с картофи, рязани като рибки – на продълговати парчета.

Във Франция пък обясняват, че белгийските пържени картофки са с дебелината на пръст, докато френските са два пъти по-тънки.

Някои твърдят, че вкусното ястие всъщност е пренесено в Испания по древна рецепта отКолумбия.

Днес изразът French fries е популярен по-скоро в Америка. Англичаните са най-педантични в поставянето на разликата – те казват fries на тънките пържени картофки (по френски) и chips на по-дебелите (по белгийски).

Класическите пържени картофки са твърде далеч от диетична храна – пържат се на два пъти. Първо се слагат на огъня за малко, после оставят се да се охладят (или се замразяват за по-късно) и след това се пържат отново. Така се сдобиват с мека сърцевина и хрупкава коричка.

В Белгия можете да си купите пържените картофки от специални малки заведения или фургони за бързо хранене (friterie, fretkot, friture), които са специализирани в приготвянето им, а обикновено предлагат и сандвичи. 

Никой не твърди, че пържените картофки, попили толкова много олио, са здравословни. Но със сигурност са вкусни, пише още profit.bg.

А знаете ли, че около седем на сто от картофите, произведени в САЩ, в крайна сметка се реализират в заведенията на McDonald’s. Веригата продават повече от ⅓ от всички пържени картофи, предлагани в американските ресторанти всяка година.

Най-старата рецепта за приготвяне на пържени картофки се споменава в дикенсовата „Повест за два града“. Там именитият автор пише, че картофеният чипс е изпържен с няколко капки масло.

Американският президент Томас Джеферсън популяризира пържените картофки в Щатите, след като ги поднася на вечеря в Белия дом през 1802 г. Той поискал от готвачите си „картофи, пържени по френския начин“.

 

 

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s